marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Fasolada-gulasz fasolowo-mięsny.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Fasolę namoczyć na noc,na drugi dzień odlać wodę, zalać ponownie.Gotować do miękkości.Mięso umyć,pokroić,usmażyć.Dodać fasolę.Gotować,dopraw

Fasolada-gulasz fasolowo-mięsny.

Składniki:

Fasolada-gulasz fasolowo-mięsny.

 

  • 1 kg.karkówki wieprzowej lub ogonówki,
  • 1/4 szklanki fasoli "Jaś",
  • 1/4 szklanki fasoli "Malinka",
  • 1/4 szklanki fasoli czarnej,
  • cebula duża,
  • kostka margaryny do smażenia"Palma",
  • 1-2 opakowania sosu w proszku,
  • 8 g.mąki i 1/4 szklanki zimnej wody na zawiesinę,
  • majeranek,
  • 2-3 strąki papryczki pepperoni lub jalapeno,
  • pieprz,
  • sól lub vegeta,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe.

 

Sposób przygotowania:

Fasolada-gulasz fasolowo-mięsny.
Trzy gatunki fasoli odmierzyć szklankami i wsypać do garnka z wodą przed namoczeniem.Moczyć całą noc.Na drugi dzień odlać wodę z namaczania fasoli i ponownie zalać czystą wodą w tym samym dużym garnku.Gotować ok.1,5 godziny,aż zmięknie na wolnym lub średnim ogni,aż woda nieco odparuje.Mięso umyć w bieżącej wodzie,osączyć i pokroić w średnią kostkę,odrzynając tłuste skórki,jeśli chce się mieć mniej tłusty gulasz.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zeszklić.Następnie zsunąć na bok ,włożyć kawałki mięsa,obsmażając je z różnych stron.Przemieszać je,aby nie przywarło do dna.Zalać mięso wodą z fasolą w innym garnku lub rondlu w którym się smażyło.Wrzucić kilka strąków pepperoni suszonej i przypraw zapachowych..Gotować z 45 min.Dodać do gulaszu zawiesinę z sosem.Zamieszać.Doprawić majerankiem,pieprzem,solą.Podawać danie z kaszą jęczmienną i jarzynę osobno.