Sposób przygotowania:
Fasolada-gulasz fasolowo-mięsny.
Trzy gatunki fasoli odmierzyć szklankami i wsypać do garnka z wodą przed namoczeniem.Moczyć całą noc.Na drugi dzień odlać wodę z namaczania fasoli i ponownie zalać czystą wodą w tym samym dużym garnku.Gotować ok.1,5 godziny,aż zmięknie na wolnym lub średnim ogni,aż woda nieco odparuje.Mięso umyć w bieżącej wodzie,osączyć i pokroić w średnią kostkę,odrzynając tłuste skórki,jeśli chce się mieć mniej tłusty gulasz.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zeszklić.Następnie zsunąć na bok ,włożyć kawałki mięsa,obsmażając je z różnych stron.Przemieszać je,aby nie przywarło do dna.Zalać mięso wodą z fasolą w innym garnku lub rondlu w którym się smażyło.Wrzucić kilka strąków pepperoni suszonej i przypraw zapachowych..Gotować z 45 min.Dodać do gulaszu zawiesinę z sosem.Zamieszać.Doprawić majerankiem,pieprzem,solą.Podawać danie z kaszą jęczmienną i jarzynę osobno.