goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fasolkę podajemy z pieczywem

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 1 l fasola Jaś
  • 3 sztuki marchew
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1 kawałek seler
  • 1 1/2 szklanka przecier pomidorowy
  • 2 laski kiełbasa
  • 1/2 pęczek natka pietruszki
  • 2 łyżki masło
  • 2 łyżki mąka
  • Kucharek - uniwersalna
  • kucharek przyprawa w płynie
  • Sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do fasolki. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki, wlewamy przecier pomidorowy. Z masła oraz mąki przygotowujemy jasną zasmażkę, zaciągamy nią fasolkę, doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagotowujemy.