Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Fasolka po bretońsku na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy nie mam czasu a nachodzi smak na fasolkę....

Fasolka po bretońsku na szybko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku na szybko

 

  • 3 puszki fasoli białej
  • 30 dkg boczku
  • 1 szt kiełbasy toruńskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek selera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka mielona słodka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na szybko
Fasolę "wyrzucić" z puszek na durszlak o płukać pod bieżącą wodą. Zostawić żeby woda obciekła. Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano. Marchew kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Kiedy na patelni skwierczy, bierzemy garnek, wlewamy 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokrojoną marchew i połowę cebuli, szklimy przez 2 min, dodajemy fasolę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, tak aby przykryć składniki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Kiedy na patelni mamy już apetycznie wyglądającą kiełbaskę i boczuś, dodajemy resztę pokrojonej cebuli i czosnek. Smażymy jeszcze ok 2-4 min, po czym "wrzucamy" wszystko do gotującej się fasoli. Mieszamy dodajemy resztę przypraw (oprócz majeranku!!) i gotujemy ok 20 min, dodajemy majeranek i gotujemy 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy i w razie potrzeby (gdyby było rzadkie) zaciągamy 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej w wodzie.
Fasolka po bretońsku na szybko
Boczuś i kiełbaskę kroimy w kostkę, żeby przesmażyć na patelni
Fasolka po bretońsku na szybko
Marchew kroimy w plasterki, cebulę w piórka
Fasolka po bretońsku na szybko
Marchew i cebulkę szklimy na oliwie dodajemy pozostałe warzywka
Fasolka po bretońsku na szybko
Dodajemy fasolę i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem