Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku na szybko
Fasolę "wyrzucić" z puszek na durszlak o płukać pod bieżącą wodą. Zostawić żeby woda obciekła. Boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano. Marchew kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Kiedy na patelni skwierczy, bierzemy garnek, wlewamy 2 łyżki oliwy. Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokrojoną marchew i połowę cebuli, szklimy przez 2 min, dodajemy fasolę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, tak aby przykryć składniki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Kiedy na patelni mamy już apetycznie wyglądającą kiełbaskę i boczuś, dodajemy resztę pokrojonej cebuli i czosnek. Smażymy jeszcze ok 2-4 min, po czym "wrzucamy" wszystko do gotującej się fasoli. Mieszamy dodajemy resztę przypraw (oprócz majeranku!!) i gotujemy ok 20 min, dodajemy majeranek i gotujemy 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy i w razie potrzeby (gdyby było rzadkie) zaciągamy 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej w wodzie.