Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku- rozgrzewające danie jesienneWykonanie fasolki po bretońsku :
Do misy wsypujemy fasolę, zalewamy ją zimna wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia przelewamy fasole wraz z woda, w której stała do garnka. Dodajemy marchew ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, gotujemy koło godziny. Pomidory smażymy, zdejmujemy skórkę i kroimy drobno, dodajemy do fasoli, nadal gotujemy. Paprykę zieloną myjemy i kroimy w paseczki, pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Pieczarki i paprykę przesmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do naszego gara z fasolą i pomidorami . Całość dusimy do momentu, aż fasola zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, curry oregano i majeranek. Idealne danie jednogarnkowe, polecam .