kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Fasolka po bretońsku w słoikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

warto mieć zawsze coś na ząb w zapasie...

Fasolka po bretońsku w słoikach

Składniki:

Fasolka po bretońsku w słoikach

 

  • 1/2 kg fasoli jaś lub innej
  • 1/2 kg wędliny dobrze wędzonej (kiełbasa wiejska, boczek surowy wędzony)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 kostki rosołowe
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku w słoikach
Fasolę umyć, zalać 2 l wody i zostawić najlepiej na noc. Gotować w tej samej wodzie co się moczyła. Dodać kostki rosołowe i przyprawy oprócz papryki ostrej i pieprzu. To na koniec gotowania. Dodać startą na grubej tarce marchewkę. Jak już fasolka się gotuje pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i razem przyrumienić. Wrzucić do gotującej się fasolki i razem gotować do miękkości około 1 godziny. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Chwilkę podgotować i jeżeli ktoś lubi gęściejszą może zaprawić mąką. Podawać z pieczywem. Resztę co zostanie wlewamy gotujące do słoików, zakręcamy i przekręcamy do góry dnem. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki. Może stać bardzo długo.