Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku w słoikach
Fasolę umyć, zalać 2 l wody i zostawić najlepiej na noc. Gotować w tej samej wodzie co się moczyła. Dodać kostki rosołowe i przyprawy oprócz papryki ostrej i pieprzu. To na koniec gotowania. Dodać startą na grubej tarce marchewkę. Jak już fasolka się gotuje pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i razem przyrumienić. Wrzucić do gotującej się fasolki i razem gotować do miękkości około 1 godziny. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Chwilkę podgotować i jeżeli ktoś lubi gęściejszą może zaprawić mąką. Podawać z pieczywem. Resztę co zostanie wlewamy gotujące do słoików, zakręcamy i przekręcamy do góry dnem. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki. Może stać bardzo długo.
dominik123