Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku wg nieuchwytna
1. Fasolę moczymy przez całą noc, następnie gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym, aż będzie prawie miękka. 2. Z boczku odcinamy dolną skórę i dorzucamy do garnka z fasolą. Resztę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z kiełbasą. 3. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kiełbasę i boczek, po chwili dodajemy cebulę. Całość smażymy, aż się zarumieni. 5. W czasie gotowania fasoli, gdy ubędzie zbyt mało wody, uzupełniamy ją. Gdy będzie prawie miękka, wyciągamy skórę z boczku (ja wyciągam również liście laurowy i kulki) a dodajemy przecier pomidorowy oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą i przeciśnięty czosnek. Mieszamy. Całość jeszcze chwile dusimy i w tym czasie doprawiamy do smaku,