Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka z papryką i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne danie jednogarnkowe - zasmakuje każdemu.

Fasolka z papryką i pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka z papryką i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Fasolka z papryką i pomidorami
Fasolkę dokładnie umyć, zalać wodą, pozostawić w niej na noc. Na drugi dzień dodać ziarenka pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiełbaskę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do fasolki. Obraną cebulkę i paprykę pokroić w kostkę, zrumienić na tym samym tłuszczu, dodać do fasoli. Dodać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. Przyprawić solą morską, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody, wlać do fasolki, zagotować. Podawać na gorąco.
Fasolka z papryką i pomidorami
Wymoczoną przez noc fasolkę gotować na wolnym ogniu.
Fasolka z papryką i pomidorami
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
Fasolka z papryką i pomidorami
Kiełbasę, boczek, paprykę, cebulkę i pomidory dodać do fasoli.