Sposób przygotowania:
Fasolkowy garnek a'la giuwecz
Umyć i oczyścić warzywa . Tzn. obciąć fasolce końcówki, obrać ziemniaki( umyć ponownie ) , pomidory przekroić na pół i usunąć zielona część przy ogonku, z cebuli zdjąć wierzchnią warstwę .Pokroić ziemniaki w plastry , pomidory w pół plastry, cebulę w ,,piórka" .Wędzonkę i kiełbasę w plasterki ( wędzonkę bez skóry ). Układamy w garnku warstwami - fasolka - wędzonka-cebula- cebulka prażona - pomidory -kiełbasa - czosnek,1 łyżka pieprzu ziołowego, kwiaty jadalne , kminek , szczypta soli , pieprz ziarnisty- ziemniaki. Zalać wodą .Dołożyć liście maggi . Przykryć i gotować szczelnie przykryte ok. godziny. Koncentrat rozrobić z 1/2 szklanki odlanego sosu i wlać do garnka .Wymieszać. Olej utrzeć z mąką i dodać mieszając do potrawy . Zagotować Doprawić do smaku pieprzem ,papryką mieloną , solą i szczyptą cukru. Wsypać koper ( zostawiając trochę do posypania przy podawaniu). Potrawa ma mieć konsystencje gulaszu . Ja podaję w miseczkach i jemy łyżką .