Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fasolkowy garnek a'la giuwecz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przyzwyczaiłam się do nazywania tego typu ,,duszonek" nazwą giuwecz choć od oryginału odbiegają.

Fasolkowy garnek  a'la giuwecz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolkowy garnek a'la giuwecz

 

  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 1,5 dużego lub 2 małe pomidory
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 5 dag wędzonki bamberskiej ( zamiennie wędzony -gotowany boczek , ma być wędzone , tłustawe i miękkie )
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • firm - chodzi o przyprawę mniej intensywną niż zioła prowansalskie a złożoną z rodzimych roślin )
  • 2 ząbki czosnku roztarte z solą
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 listki maggi ogrodowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • 3 łyżki mąki
  • 3,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Fasolkowy garnek a'la giuwecz
Umyć i oczyścić warzywa . Tzn. obciąć fasolce końcówki, obrać ziemniaki( umyć ponownie ) , pomidory przekroić na pół i usunąć zielona część przy ogonku, z cebuli zdjąć wierzchnią warstwę .Pokroić ziemniaki w plastry , pomidory w pół plastry, cebulę w ,,piórka" .Wędzonkę i kiełbasę w plasterki ( wędzonkę bez skóry ). Układamy w garnku warstwami - fasolka - wędzonka-cebula- cebulka prażona - pomidory -kiełbasa - czosnek,1 łyżka pieprzu ziołowego, kwiaty jadalne , kminek , szczypta soli , pieprz ziarnisty- ziemniaki. Zalać wodą .Dołożyć liście maggi . Przykryć i gotować szczelnie przykryte ok. godziny. Koncentrat rozrobić z 1/2 szklanki odlanego sosu i wlać do garnka .Wymieszać. Olej utrzeć z mąką i dodać mieszając do potrawy . Zagotować Doprawić do smaku pieprzem ,papryką mieloną , solą i szczyptą cukru. Wsypać koper ( zostawiając trochę do posypania przy podawaniu). Potrawa ma mieć konsystencje gulaszu . Ja podaję w miseczkach i jemy łyżką .
Fasolkowy garnek  a'la giuwecz
Etapy układania warstw warzywno-wędliniarskich :) w garnku
Fasolkowy garnek  a'la giuwecz
Koniec duszenia - warzywa przeszły swoimi smakami
Fasolkowy garnek  a'la giuwecz
Koncentrat rozrobiony z odrobiną sosu gotów do dodania
Fasolkowy garnek  a'la giuwecz
Potrawa gotowa - jeszcze tylko ostatecznie doprawić i można podawać