Sposób przygotowania:
Fasolowa
Moczymy fasolę kilka godzin (tej konserwowej nie trzeba).Gotujemy wywar z kości wieprzowej-około godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolę. gotujemy do miękkości (fasolę konserwową dodajemy później!). W tym czasie podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę. Wrzucamy je do zupy. Szatkujemy cebulkę i podsmażamy ją na smalcu. dodajemy cebulę do zupy.(jeśli korzystamy z fasoli konserwowej to dodajemy ją w tym momencie) W małej ilości wody rozpuszczamy trochę mąki pszennej i tą zawiesiną zalewamy naszą zupę. Dosmaczamy solą pieprzem 2 szczyptami papryki, połową torebki majeranku i ok 0,5 łyżeczki kminku. Gotujemy jeszcze kilka minut-około 5-7. Zestawiamy z ognia. Podajemy z chlebem.Smacznego!