zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Fasolowa na wędzonce

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zupa fasolowa na wędzonym boczku z ziemniakami.

Fasolowa na wędzonce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolowa na wędzonce

 

  • 30 dag drobnej białej fasolki
  • 40 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • Parę ziarenek pieprzu
  • Łyżka majeranku
  • Łyżeczka tymianku
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Fasolowa na wędzonce
Fasolkę płuczę pod bieżącą wodą i moczę dzień wcześniej. Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę, ziemniaki w większe kawałki, por w piórka. 



Boczek kroję w kostkę i zalewam w garnku wodą, dodaję przyprawy , oprócz majeranku i tymianku . Jak się zagotuje dodaję fasolkę, por , pokrojone w kostkę warzywa, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Gotuję jakieś 20 minut, po czym dodaję ziemniaki. Całość gotuję do miękkości fasolki i warzyw.



Doprawiam do smaku solą i mielonym pieprzem.
Fasolowa na wędzonce
Boczek kroję w kostkę i zalewam w garnku wodą, dodaję przyprawy , oprócz majeranku i tymianku
Fasolowa na wędzonce
Fasolkę moczę dzień wcześniej. Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę, ziemniaki w większe kawałki, por w piórka.
Fasolowa na wędzonce
Gotuję jakieś 20 minut, po czym dodaję ziemniaki. Całość gotuję do miękkości fasolki i warzyw.

Tagi:

fasola