ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Fasolowy gulasz ze schabowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubimy dania z fasoli w różnych wersjach, zwłaszcza fasola Jaś smakuje nam, pdana jako gulasz jest sycącym daniem na obiad.

Fasolowy gulasz ze schabowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolowy gulasz ze schabowym

 

  • fasola Jaś 50 dag,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 2 sztukiu,
  • cukier 2 łyżki,
  • kostka rosołowa 2 sztuki,
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki,
  • cebulka 2 sztuki,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • kotlety schabowe 5 sztuk,
  • majeranek 3 łyżki,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • ocet jabłkowy 3 łyżki,
  • przyprawa w płynie - do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolowy gulasz ze schabowym
Fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, wodę z moczenia wylać, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę około 2 litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki.

Do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować.

Do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie, gotować wszystko z 15 minut, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień.

Wywar jeśli pozostał z gotowania fasoli można zamrozić i użyć później np. do zupy fasolowej
Fasolowy gulasz ze schabowym
Fasola gotowana w szybkowarze jest bardzo miękka i aromatyczna.
Fasolowy gulasz ze schabowym
Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień.