Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rozgrzewający gulasz z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gulasz z fasolą i ziemniakami to wyśmienite, świąteczne danie, które można wcześniej przygotować a przed podaniem podgrzać.

Rozgrzewający gulasz z fasolą

Składniki:

Rozgrzewający gulasz z fasolą

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający gulasz z fasolą

ETAP 1:

Rozgrzewający gulasz z fasolą
Pokrojone mięso podsmażyć na rumiany kolor.

Fasolę zamoczyć na noc, następnie ugotować w świeżej wodzie. Umyte mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce oleju.

ETAP 2:

Rozgrzewający gulasz z fasolą
Rumiane mięso podlać wodą i dodać przyprawy.

Podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, szczyptę soli i pieprzu. Gotować pod przykryciem około 60 minut.

ETAP 3:

Rozgrzewający gulasz z fasolą
Cebulę z papryką podsmażyć na łyżce oleju.

Na pozostałym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na pół miękko.

ETAP 4:

Rozgrzewający gulasz z fasolą
Pod koniec gotowania mięso połączyć z warzywami.

10 minut przed końcem gotowania do mięsa dodać paprykę z cebulą, papryczkę chili, ziemniaki i koncentrat pomidorowy, gotować bez przykrycia do miękkości.

ETAP 5:

Rozgrzewający gulasz z fasolą

Do miękkiego mięsa z warzywami wsypać osączoną fasolę, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotować.