Sposób przygotowania:
Faszerowana kaczka
Kaczkę wyprawić, wyjąć wnętrzności i umiejętnie pozbyć się kości z korpusu. W moździerzu rozetrzeć czosnek z tymiankiem, pieprzem, solą i trzema łyżkami oliwy - kaczkę natrzeć na zewnątrz i w środku, wstawić na noc do lodówki. Tył kaczki zszyć, nóżki związać razem. Usmażyć drobno posiekaną wątróbkę. Przełozyć do miski. Dodać przesmażone i podduszone (20minut) na maśle drobniutko posiekane pieczarki i zeszkloną, pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, dodać posiekane liście selera, pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Farsz włożyć do wnętrza kaczki, spiąc wykałaczkami na krzyż, skrzydełka zawinąć pod spód, a kaczkę włozyć w foliowy rękaw do pieczenia tak, by leżala na grzbiecie piersią w górę. Piec około 2 godzin w 180 stopniach, następnie wyjąć z folii i włożyc na pół godziny do 210 stopni, by kaczka nabrała złocistego koloru i przypieczonej skórki. Ozdobić cytryną i podawać, póki ciepłe :)