margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Faszerowana papryka a'la gołąbek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Po prostu paprykowe niebo w gębie :)

Faszerowana papryka a'la gołąbek

Składniki:

Faszerowana papryka a'la gołąbek

 

  • 4 papryki (ja miałam 2 zielone i 2 czerwone)
  • mięso mielone (wieprzowo-wołowe)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywka krojone w paski mrożone (2 porządne garście)
  • świeży pomidor
  • ser żółty
  • świeże zioła (pietruszka, tymianek, majeranek)
  • ryż (porcja z torebki)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • jajko
  • ew. 1/2 szklanki rosołu lub bulionu

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka a'la gołąbek
Odcinamy wierzch papryk zostawiamy do przykrycia i usuwamy gniazda nasienne. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i przesmażamy na oliwie. Na osobnej patelni na oliwie smażymy mrożone warzywka krojone w paski. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Dodajemy do warzywek i smażymy razem. Do mięsa dodajemy świeże zioła (tymianek, majeranek, natkę pietruszki) smażymy jeszcze kilka minut dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dokładnie mieszamy. Ryż w torebkach gotujemy ok 15-20 min. Mięso i warzywka zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę ostygną. Następnie mieszamy je ze sobą i dodajemy jajko żeby masa była bardziej zbita. Dosypujemy ryż i wkrawamy świeżego pomidora. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy farszem papryki na wierzch kładziemy po plasterku żółtego sera i przykrywamy papryki kapeluszami. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy 1/2 szklanką rosołu (możemy też dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jogurtu naturalnego zrobi się gęstszy sosik). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 40 min. Smacznego.