Sposób przygotowania:
Faszerowana Papryka z Sosem Pomidorowym
Papryki umyć, ściąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, szczyptę przyprawy do gyrosa oraz pieczarki i smażymy do zarumienienia. Do kurczaka dodajemy ugotowany ryż, brokuł i bób. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy groszek, czerwoną fasolę i 100ml sosu pomidorowego (koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i wyciśnięty czosnek). Farszem napełnić papryki, przykryć ściętymi wierzchami i zalać resztą sosu pomidorowego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (najlepiej w żaroodpornym naczyniu). Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180°C.
wedith1