13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowana Papryka z Sosem Pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowane papryki oczywiście najlepsze w sezonie ;)

Faszerowana Papryka z Sosem Pomidorowym

Składniki:

Faszerowana Papryka z Sosem Pomidorowym

 

  • Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • szczypta przyprawy do gyrosa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • zioła prowansalskie
  • 3 pieczarki
  • kilka kwiatów brokuła
  • oliwa
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 300ml wody
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 50g bobu

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana Papryka z Sosem Pomidorowym
Papryki umyć, ściąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, szczyptę przyprawy do gyrosa oraz pieczarki i smażymy do zarumienienia. Do kurczaka dodajemy ugotowany ryż, brokuł i bób. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy groszek, czerwoną fasolę i 100ml sosu pomidorowego (koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i wyciśnięty czosnek). Farszem napełnić papryki, przykryć ściętymi wierzchami i zalać resztą sosu pomidorowego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (najlepiej w żaroodpornym naczyniu). Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180°C.