goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Faszerowana papryka wg goyaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkostrawne danie, gdy brakuje nam warzyw w codziennej diecie

Faszerowana papryka wg goyaczek

Składniki:

Faszerowana papryka wg goyaczek

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka wg goyaczek
Filet umyć, pokroić w mała kostkę, przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki oleju i posiekany ząbek czosnku, odstawić do lodówki. Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju i dodać do niej pokrojone pieczarki, przyprawić vegetą i pieprzem, udusić do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w półplasterki, paprykę zieloną i pomidory w małą kostkę. W osobnym dużym garnku, roztopić masło, wrzucić pora i marchewkę i dusić 10 minut, po tym czasie wrzucić paprykę, dusić jeszcze 5 minut, następnie dodać kurczaka, smażyć aż będzie biały,(jeśli w potrawie nie ma płynu można ją podlać połową szklanki wody i doprawić vegetą), następnie dodać pomidory, wszystko doprawić do smaku, dusić 5 minut i wyłączyć gaz. Do potrawy dodać pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, starty żółty ser oraz ryż i wymieszać. Czerwoną paprykę umyć, ściąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć w środku solą i pieprzem, napełnić farszem, przykryć "kapeluszami" z papryki, skropić je lekko z wierzchu olejem, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego podlać lekko wodą i zapiekać 20 minut.