kaha87ha

kaha87ha

Kucharz
[Przepisów: 16]

Faszerowane bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Było mięso mielone... miało być spaghetti ale z braku makaronu powstały faszerowane bułeczki ;) Polecam gorąco.

Faszerowane bułeczki

Składniki:

Faszerowane bułeczki

 

  • 8 dużych białych bułek
  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 duże papryki lub 3 mniejsze (ja użyłam pomarańczowych)
  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża cebula czerwona
  • 0,8 kg pieczarek
  • 2 jajka
  • 0,25 szklanki ulubionego ketchupu
  • 0,25 szklanki śmietany 30%
  • 16 plastrów sera żółtego
  • olej

 

  • przyprawy:
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta (ja używam "Kucharek")
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • Potrzebne przyrządy:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • patelnia
  • garnek lub miska
  • brytfanka
  • łyżka
  • szklanka

Sposób przygotowania:

Faszerowane bułeczki
Cebulę obieramy, drobno szatkujemy i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy na niewielkim ogniu aż zmięknie. Cebulę z papryką przekładamy do miski. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na tej samej patelni na małym ogniu bez tłuszczu. Po odparowaniu wody z pieczarek, przekładamy je do cebuli i papryki. Mięso smażymy na oleju i również przekładamy do naczynia z farszem. Bułki przekrawamy i wydrążamy lekko miękki środek, który drobimy i dodajemy do farszu. Wsypujemy przyprawy i wbijamy surowe jajka. Ketchup mieszamy ze śmietaną i również dodajemy do farszu. Wszystko starannie mieszamy. Farsz wykładamy na wydrążone bułki "z okopką". Na każdą bułeczkę układamy plasterek sera. Zapiekamy w temp 200º C aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk :) Jeśli ktoś nie jada mięsa farsz można zrobić z większej ilości pieczarek i bez mięsa wtedy są również wyśmienite.