kissandra

kissandra

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowane cukinie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Można podawać z ketchupem

Faszerowane cukinie

Składniki:

Faszerowane cukinie

 

  • 2 duże cukinie (po ok. 450g.) lub 4 mniejsze
  • pierś z kurczaka ok. 0,5kg
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 50g. startego żółtego sera
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • 1 kostka warzywna

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane cukinie
Cukinie przekroić na połowę i wydrążyć miąższ, a środki delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Filety, paprykę i cebulę pokroić w bardzo małą kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać miąższ cukini pokrojony w kostkę. Doprawić vegetą i pieprzem, ostudzić. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Połówki cukinia napełnić farszem i posypać serem . Kostkę rospuścić w 100 ml wody i wlać do naczynia do zapiekania. W naczyniu ułozyć połówki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec 30 minut. Smacznego!