Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Faszerowane cukinie z krewetkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne danie warzywne z (niekoniecznym) dodatkiem krewetek. Dobre na grilla, ale i do piekarnika.

Faszerowane cukinie z krewetkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowane cukinie z krewetkami

 

  • Porcja na 2 - 3 osoby
  • dwie - trzy nieduże cukinie
  • mały bakłażan
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 - 2 cebule
  • nieduża papryka
  • łodyga naciowego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 suszone pomidory w zalewie (pokrojone na mniejsze kawałki)
  • ok. 10 dag krewetek koktajlowych (użyłem mrożonych)
  • oliwa do smażenia
  • kilka listków bazylii
  • kilka kropel soku z cytryny do krewetek
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu - do posypania cukinii

Sposób przygotowania:

Faszerowane cukinie z krewetkami
Danie poznane w Chorwacji - jadłem jego dwie wersje - z krewetkami lub zapieczone z serem. Jeżeli użyjesz krewetek - musisz je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub (lepiej) w lodówce. Skrop cytryną i odstaw. Bakłażana pokrój na centymetrowe plastry, posyp obficie solą z obu stron i odłóż na sitko, aby puścił sok. Po ok. 30 -40 minutach przepłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę.



Cukinie przekrój na połówki, wydrąż za pomocą łyżeczki. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i odsącz na sitku. Paprykę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i drobno posiekaj, pokrój drobno pomidory suszone. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i seler, zeszklij na niedużym ogniu.



Dodaj bakłażana, posiekane wnętrza cukinii, suszone pomidory i czosnek. Duś na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Dodaj pomidory i bazylię (jeżeli używasz krewetek - to również. Duś, już bez przykrycia, jeszcze ok. 10 min. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C.



Cukinie spryskaj oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i nałóż farsz. Jeżeli nie używałeś krewetek - możesz posypać startym parmezanem. Włóż cukinie do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Kiedy cukinie staną się ciemne i miękkie - podawaj. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i schłodzonym białym winem.
Faszerowane cukinie z krewetkami
Bez tego nie będzie potrawy - trzeba wszystko pokroić.
Faszerowane cukinie z krewetkami
Nafaszerowane cukinie włóż do piekarnika.