Sposób przygotowania:
Faszerowane cukinie z krewetkami
Danie poznane w Chorwacji - jadłem jego dwie wersje - z krewetkami lub zapieczone z serem. Jeżeli użyjesz krewetek - musisz je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub (lepiej) w lodówce. Skrop cytryną i odstaw. Bakłażana pokrój na centymetrowe plastry, posyp obficie solą z obu stron i odłóż na sitko, aby puścił sok. Po ok. 30 -40 minutach przepłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę.
Cukinie przekrój na połówki, wydrąż za pomocą łyżeczki. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i odsącz na sitku. Paprykę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i drobno posiekaj, pokrój drobno pomidory suszone. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i seler, zeszklij na niedużym ogniu.
Dodaj bakłażana, posiekane wnętrza cukinii, suszone pomidory i czosnek. Duś na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Dodaj pomidory i bazylię (jeżeli używasz krewetek - to również. Duś, już bez przykrycia, jeszcze ok. 10 min. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C.
Cukinie spryskaj oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i nałóż farsz. Jeżeli nie używałeś krewetek - możesz posypać startym parmezanem. Włóż cukinie do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Kiedy cukinie staną się ciemne i miękkie - podawaj. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i schłodzonym białym winem.
Cukinie przekrój na połówki, wydrąż za pomocą łyżeczki. Miąższ pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i odsącz na sitku. Paprykę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć i drobno posiekaj, pokrój drobno pomidory suszone. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i seler, zeszklij na niedużym ogniu.
Dodaj bakłażana, posiekane wnętrza cukinii, suszone pomidory i czosnek. Duś na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Dodaj pomidory i bazylię (jeżeli używasz krewetek - to również. Duś, już bez przykrycia, jeszcze ok. 10 min. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C.
Cukinie spryskaj oliwą, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i nałóż farsz. Jeżeli nie używałeś krewetek - możesz posypać startym parmezanem. Włóż cukinie do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Kiedy cukinie staną się ciemne i miękkie - podawaj. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką i schłodzonym białym winem.
kołczu
Wiech