Sposób przygotowania:
Faszerowane pieczarki
Obieramy pieczarki, oddzielamy trzonki od kapeluszy. Łyżeczką drążymy w kapeluszach dziurę aby było jak najwięcej miejsca na farsz, trzeba uważać aby kapelusz się nie rozpadł. Trzonki, cebulę i boczek kroimy i kosteczkę i smażymy na patelni, po chwili możemy dodać według uznania przypraw (pieprz, sól, przyprawa do gyros). Zdejmujemy farsz z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, w tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni, wykładamy blachę folią do pieczenia. Gdy farsz wystygnie dodajemy do niego jajko i wszystko mieszamy. Następnie wkładamy do kapelusza odrobinę masła a resztę uzupełniamy naszym farszem. Na wierzch kładziemy po małym plasterku sera i posypujemy ostrą papryką w proszku. Pieczemy około 20 min. Podajemy same, z kechupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!
luna
robertjankopp