kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Faszerowane plastry cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowane plastry cukinii świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego.

Faszerowane plastry cukinii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane plastry cukinii

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane plastry cukinii
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy, razem przesmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku, solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i bazylią. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. Przestudzamy. Ser żółty ścieramy i łączymy z mięsem. Cukinię myjemy, kroimy ze skórka na plastry grubości 1cm, wycinamy lub wykrawamy foremką do ciastek kółko. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Plastry cukinii nadziewamy farszem. Plastry układamy na mocno rozgrzanej patelni i przesmażamy krótko z obu stron przewracając łopatką. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Wg. upodobań możemy cukinie przed smażeniem panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Faszerowane plastry cukinii
Cukinię myjemy, kroimy ze skórka na plastry grubości 1cm, wycinamy lub wykrawamy foremką do ciastek kółko.
Faszerowane plastry cukinii
Plastry cukinii nadziewamy przygotowanym farszem.
Faszerowane plastry cukinii
Plastry układamy na mocno rozgrzanej patelni i przesmażamy krótko z obu stron przewracając łopatką. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.