Sposób przygotowania:
Faszerowany kurczak
Kurczaka po dokładnym umyciu i osuszeniu pozbawić kości od środka starając się nie uszkodzić skóry ma nam powstać jeden płat mięsa, następnie lekko rozbić go tłuczkiem i posypać z dwóch stron dowolną przyprawą do drobiu i tak zostawić na minimum 2 godziny.
Grzyby suszone umyć i zamoczyć na kilka minut, aby zmiękły, następnie pokroić je w paseczki i dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą do mięsa mielonego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oraz sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.
Przygotowane mięso mielone umieścić na środku płata z kurczaka i zawinąć jak roladkę, następnie " zasznurować" nicią i ułożyć w brytfance, obłożyć ziemniakami i posypać pokrojonym w paseczki porem (ilość dowolna), mięso po wierzchu posypać majerankiem.
Piec około 50-60 min w temp. 190st ja piekłam pod przykryciem dopiero pod koniec pieczenia odkryłam, aby się troszkę zarumieniło, po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z upieczonymi ziemniakami. Pieczeń na zimno smakuje wybornie jako zastępstwo dla wędliny.
Grzyby suszone umyć i zamoczyć na kilka minut, aby zmiękły, następnie pokroić je w paseczki i dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą do mięsa mielonego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oraz sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.
Przygotowane mięso mielone umieścić na środku płata z kurczaka i zawinąć jak roladkę, następnie " zasznurować" nicią i ułożyć w brytfance, obłożyć ziemniakami i posypać pokrojonym w paseczki porem (ilość dowolna), mięso po wierzchu posypać majerankiem.
Piec około 50-60 min w temp. 190st ja piekłam pod przykryciem dopiero pod koniec pieczenia odkryłam, aby się troszkę zarumieniło, po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z upieczonymi ziemniakami. Pieczeń na zimno smakuje wybornie jako zastępstwo dla wędliny.
msewka
MagdaMM
iziona
MagdaMM
Tu jest pokazane krok po kroku jak się luzuje kurczaka:
http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4
MagdaMM
edytaha
:D
iziona
edytaha
Ja również dziękuję, mam nadzieję, że skorzystam z tego kursu trybowania :)
iwi69
ha ha ha