SUPERPRZEPIS

Faszerowany kurczak

  • 9
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Faszerowany kurczak Więcej zdjęć (4)

Jest to pierwszy kurczak którego pozbawiłam kości od środka i mimo, że wyglądał jak po wybuchu miny to smakował pysznie.

Składniki:

Faszerowany kurczak

 

  • 1 duży kurczak
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 5-6 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • zielona pietruszka
  • przyprawy
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki
  • por

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak
Kurczaka po dokładnym umyciu i osuszeniu pozbawić kości od środka starając się nie uszkodzić skóry ma nam powstać jeden płat mięsa, następnie lekko rozbić go tłuczkiem i posypać z dwóch stron dowolną przyprawą do drobiu i tak zostawić na minimum 2 godziny.



Grzyby suszone umyć i zamoczyć na kilka minut, aby zmiękły, następnie pokroić je w paseczki i dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą do mięsa mielonego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oraz sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko doprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać.



Przygotowane mięso mielone umieścić na środku płata z kurczaka i zawinąć jak roladkę, następnie " zasznurować" nicią i ułożyć w brytfance, obłożyć ziemniakami i posypać pokrojonym w paseczki porem (ilość dowolna), mięso po wierzchu posypać majerankiem.



Piec około 50-60 min w temp. 190st ja piekłam pod przykryciem dopiero pod koniec pieczenia odkryłam, aby się troszkę zarumieniło, po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z upieczonymi ziemniakami. Pieczeń na zimno smakuje wybornie jako zastępstwo dla wędliny.
Faszerowany kurczak
z miesa mielonego przygotować nadzienie
Faszerowany kurczak
na przygotowany płat drobiowy ułozyć nadzienie
Faszerowany kurczak
mieso zasznurować i ułożyc w brytfance