Sposób przygotowania:
Faszerowany kurczak
Kurczaka umyć i osuszyć w miseczce rozetrzeć czosnek z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i takim czosnkiem natrzeć kurczaka wewnątrz i zewnątrz, następnie odstawić na 2-3 godziny. Serca, wątróbkę i żołądki skręcić przez maszynkę do mięsa i dodać mięsa mielonego, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki i drobno posiekaną cebulę.
Bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać do mięsa na farsz, wbić jajko na koniec dodać tymianek, pietruszkę oraz jarzynkę i 1/2 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze kurczaka, dokładnie zszyć otwór przez który wkładaliśmy farsz. Kurczaka ułożyć w brytfance po wierzchu posypać przyprawą do drobiu i wiórkami masła, można tez dołożyć troszkę ziół. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec kurczaka około 100 minut.
Bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać do mięsa na farsz, wbić jajko na koniec dodać tymianek, pietruszkę oraz jarzynkę i 1/2 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze kurczaka, dokładnie zszyć otwór przez który wkładaliśmy farsz. Kurczaka ułożyć w brytfance po wierzchu posypać przyprawą do drobiu i wiórkami masła, można tez dołożyć troszkę ziół. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec kurczaka około 100 minut.