SUPERPRZEPIS

Faszerowany kurczak

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Faszerowany kurczak Więcej zdjęć (5)

Fantastyczny w smaku i zapachu kurczak, idealny na niedzielny czy świąteczny obiad. Warto go przygotować mimo, że wymaga od nas nakładu pracy.

Składniki:

Faszerowany kurczak

 

  • duży kurczak około 2,5 kg
  • 10 dag mięsa mielonego
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 10 dag ser drobiowych
  • 10 dag żołądków drobiowych
  • 10 dag pieczarek
  • 1 kajzerka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • Dodatkowo;
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak
Kurczaka umyć i osuszyć w miseczce rozetrzeć czosnek z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i takim czosnkiem natrzeć kurczaka wewnątrz i zewnątrz, następnie odstawić na 2-3 godziny. Serca, wątróbkę i żołądki skręcić przez maszynkę do mięsa i dodać mięsa mielonego, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki i drobno posiekaną cebulę.

Bułkę namoczyć i po odciśnięciu dodać do mięsa na farsz, wbić jajko na koniec dodać tymianek, pietruszkę oraz jarzynkę i 1/2 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić wnętrze kurczaka, dokładnie zszyć otwór przez który wkładaliśmy farsz. Kurczaka ułożyć w brytfance po wierzchu posypać przyprawą do drobiu i wiórkami masła, można tez dołożyć troszkę ziół. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec kurczaka około 100 minut.
Faszerowany kurczak
Podroby skręcic przez maszynkę do miesa.
Faszerowany kurczak
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.
Faszerowany kurczak
Kurczaka nadziać farszem i dokładnie zaszyć.
Faszerowany kurczak
Kurczaka posypać przyprawą i wiórkami masła.