thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Wy- pieczony faszerowany kurczak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, domowy kurczak, przyrządzony z trzema kolorami przypraw.Aromatyczny, mięciutki i soczysty, nadziewany kaszą i pieczarkami+ ziemniaki

Wy- pieczony faszerowany kurczak

Składniki:

Wy- pieczony faszerowany kurczak

 

  • 1 wiejski kurczak( 1.8- 2 kg)
  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej- 50g
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule, np szalotki
  • 1 jajo
  • 3 kolory przypraw:
  • papryka słodka mielona, i ostra mielona
  • czubrica zielona i majeranek
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione
  • sos sojowy Tao Tao
  • sól, pieprz
  • natka posiekanej pietruszki zielonej( garść)
  • jasne piwo do podlewania- ok. 1 szklanki
  • ziemniaki- ilość dowolna
  • 2 łyżki masła
  • tymianek

 

Sposób przygotowania:

Wy- pieczony faszerowany kurczak
Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, odciąć nadmiar skóry z tyłu i wyciąć szyjkę. Skórę w miejscu przy szyjce zaszyć dokładnie. Wnętrze oprószyć sola i pieprzem.



Cebulę podsmażyć z na łyżce masła, dodać pokrojone na plasterki male pieczarki. Dusić ok 20 minut, do odparowania płynu. Pod koniec doprawić dobrze sosem sojowym, pieprzem, sola i zieloną czubricą. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną kaszę, garść natki pietruszki oraz jajo, wymieszać.



Kurczaka faszerować kaszą z pieczarkami. Kurczaka ułożyć piersią do góry, skrzyżować i nóżki, zaszyć dobrze to miejsce, ewentualnie wbić jeszcze wykałaczki dla pewności. Kurczaka natrzeć czosnkiem, solą oraz kolorowymi przyprawami- gęsto, tak by nie było widać koloru kurczaka;) - majerankiem, czubricą, papryką mieloną i przyprawą złocistą do kurczaka. Tak przyprawionego odstawić do lodówki na minimum 2 godz.



Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Ziemniaki wyszorować druciakiem( nie obierać), Ponacinać na krzyż, przyprawić papryką, czubricą i przyprawą do kurczaka.



Naczynie żaroodporne- większe niż cały kurczak- wysmarować miękkim masłem. Kurczaka ułożyć piersią do góry, obok przyprawione ziemniaki , przykryć folią aluminiową, skropić sosem sojowym. Piec godzinę w tej temperaturze. Podlać piwem, zmniejszyć temp. na 150 stopni, piec pół godz pod folią i ostatnie pół godz bez przykrycia dopiec skórkę- temperaturę można na chwilę zwiększyć pod koniec. Podlewać często sosem piwnym. Posypać listkami tymianku.

Łączny czas pieczenia-ok. 2 godz.



Kroić ostrym nożem, lub nożycami do mięsa. Podawać z farszem, ziemniakami, sosikiem piwnym( nie zagęszczać) i dowolnymi dodatkami- u mnie ogórek kiszony, papryka konserwowa, natka pietruszki... oraz kufel piwa:)