2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Feijoada-zupa brazylijska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Moja ulepszona wersja słynnej brazylijskiej zupy-feijoady,pożywna sycąca zachwyci amatorów mięsnych zup...polecam!

Feijoada-zupa brazylijska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Feijoada-zupa brazylijska

 

  • 25 dag wołowiny gulaszowej
  • 20 dag łopatki lub szynki wieprzowej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy paprykowej
  • 1 por
  • 1/2 zielonej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 3 liście laurowe
  • sól lub kucharek do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony

 

Sposób przygotowania:

Feijoada-zupa brazylijska
Mięso opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w kostkę. Por i paprykę pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę . W rondlu rozgrzać olej ryżowy,wrzucić pokrojony boczek oraz por z czosnkiem i przesmażyć następnie wlać 2 szklanki wody zagotować wrzucić pokrojone mięso,dodać liść laurowy i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości-około 1 godziny,na 15 minut przed końcem gotowania dołożyć do zupy paprykę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę,oraz fasolkę razem z zalewą wlać sok pomarańczowy i gotować około 10 minut.Doprawić do smaku solą pieprzem. podawać gorącą. Przepis inspirowany kuchnią Gordona Ramsaya...
Feijoada-zupa brazylijska
boczek z porem przesmażamy na oleju ryżowym
Feijoada-zupa brazylijska
podlewamy wodą dodajemy mięso i dusimy do miękkości
Feijoada-zupa brazylijska
pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę oraz paprykę
Feijoada-zupa brazylijska
wlewamy sok pomarańczowy oraz dodajemy fasolkę z zalewą zagotowujemy odstawiamy