aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ferrero Roche

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wspaniałe lekkie i puszyste ciasto!

Ferrero Roche Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ferrero Roche

 

  • Ciasto:
  • 6 białek
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 gorzka czekolada
  • 15 dag mielonych orzechów
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kieliszka alkoholu
  • Herbata do nasączenia ciasta
  • Masa I:
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 1 mleczna czekolada
  • ¾ szkl mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 20 dag margaryny
  • Spirytus do smaku
  • Masa II:
  • 2 niepełne szkl mleka
  • 2 śnieżki
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag krojonych orzechów
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • ¼ szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych
  • Napar z kawy do nasączenia biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ferrero Roche
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Czekoladę roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem i alkohol a na końcu ubite białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty. Masa I: Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając. Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić. Czekoladę połamać i rozpuścić w reszcie mleka i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić. Margarynę utrzeć z masą jajeczną, orzechami i czekoladą. Dodać spirytus. Masa II: Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu Przełożenie: Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto
Ferrero Roche
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Czekoladę roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem
Ferrero Roche
Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić
Ferrero Roche
Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać. Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając. Wsypać orzechy i gotować chwile.
Ferrero Roche
Margarynę utrzeć z masą jajeczną, orzechami i czekoladą.