monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Filecik w kolorach lata

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Według mnie prezentuje się wspaniale:), a smakuję,że palce lizać, serdecznie zapraszam:)))

Filecik w kolorach lata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filecik w kolorach lata

 

  • 1 pierś z kurczaka ( ok. 200-250g)
  • 1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • Farsz:
  • 1 biała papryka
  • 4 gałązki bazylii świeżej
  • 2 łyżki gotowanego bobu
  • 3 duże rzodkiewki
  • 3 łyżki czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka oliwy
  • sól,świeżo mielony pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 1/2 płata ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Filecik w kolorach lata
Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dobrze mięso natrzeć. Odłożyć na pól godziny do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Farsz: Paprykę umyć, osuszyć i wykroić gniazdo nasienne. Przełożyć do blendera, dodać oberwane listki z bazylii i zmiksować. Odcisnąć sok i przełożyć do miski. Bób obrać ze skorupki i w palcach rozgnieść każde ziarno i także przełożyć do miski. Sprawione rzodkiewki zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć soki. Dodać do miski z resztą warzyw. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z gałązek. Dodać do miski. Wlać oliwę, doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. Wykonanie: Płat mięsa położyc na desce i rozsmarować obficie farsz. Spiąć wykałaczkami. Ciasto rozłożyć na desce, ułożyć mięso i zamknąć paczuszkę ( w dowolny sposób)i delikatnie zwilżyć wodą. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec około 30 minut. Smacznego!
Filecik w kolorach lata
do zmiksowanej papryki dodać rozgnieciony bób
Filecik w kolorach lata
rzodkiewkę zetrzeć na małych oczkach i odcsinąć sok
Filecik w kolorach lata
gotowy farsz rozsmarować na płacie mięsa i spiąc wykałaczkami
Filecik w kolorach lata
mięso owinąć ciastem francuskim i piec okolo 30 minut