Sposób przygotowania:
Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Myjemy fileciki, osuszamy po czym oprószamy mąką. Smażymy filety na rozgrzanej na patelni oliwie na złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Obieramy dynię, cebulę i jabłko. Cebulę kroimy w piórka, jabłka i dynię ścieramy w łezkę. Wpierw szklimy cebulę na maśle, dodajemy dynię, jabłko i estragon. Po krótkim przesmażeniu dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oprószamy lekko solą , podlewamy wodą i dusimy dynię do miękkości. Dodajemy ocet jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku - odstawiamy do ostudzenia. Do szklanej miski układamy naprzemiennie rybki i pierzynkę dyniowo-jabłkową. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Ilość octu możemy zmniejszyć lub zwiekszyć, w zależności od upodobań. Dla mnie ta proporcja jest odpowiednia.