jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To bardzo nietypowe połaczenie małych delikatnych sledzików i zalewy z octem jabłkowym,dynią i jabłkiem oraz ze sporą ilością aromatycznego estragonu. Pierwsza próba i na pewno nie ostatnia!

 Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową

 

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • sół, pieprz i cukier brązowy do smaku
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • mąka do oprószenia filetów
  • olej do smażenia ryb

 

Sposób przygotowania:

Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Myjemy fileciki, osuszamy po czym oprószamy mąką. Smażymy filety na rozgrzanej na patelni oliwie na złoty kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Obieramy dynię, cebulę i jabłko. Cebulę kroimy w piórka, jabłka i dynię ścieramy w łezkę. Wpierw szklimy cebulę na maśle, dodajemy dynię, jabłko i estragon. Po krótkim przesmażeniu dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oprószamy lekko solą , podlewamy wodą i dusimy dynię do miękkości. Dodajemy ocet jabłkowy, zagotowujemy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku - odstawiamy do ostudzenia. Do szklanej miski układamy naprzemiennie rybki i pierzynkę dyniowo-jabłkową. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Ilość octu możemy zmniejszyć lub zwiekszyć, w zależności od upodobań. Dla mnie ta proporcja jest odpowiednia.
 Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Myjemy fileciki, osuszamy po czym oprószamy mąką.
 Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Smażymy filety na rozgrzanej na patelni oliwie na złoty kolor.
 Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Odstawiamy usmażone filety do ostudzenia.
 Fileciki śledziowe pod pierzynką dyniowo-jabłkową
Wpierw szklimy cebulę na maśle, dodajemy dynię, jabłko i estragon. Po krótkim przesmażeniu dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oprószamy lekko solą , podlewamy wodą i dusimy dynię do miękkości.