Sposób przygotowania:
Filet z dorsza w jarzynach
Opłukane filety dorsza, osuszam papierowym ręcznikiem, skrapiam sokiem z cytryny i oliwą. Dodaję do smaku soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wkładam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, dodaję pół łyżeczki cukru i podsmażam na rozgrzanej w rondlu oliwie.
Obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i seler rozdrabniam robotem lub ścieram na grubych oczkach tarki jarzynowej. Przekładam do rondla i przez chwilę podsmażam mieszając. Wlewam bulion, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, całość jeszcze raz mieszam i duszę pod przykryciem.
Rozdrobnione pomidory razem z sokiem, wlewam na patelnię i smażę mieszając, aż około 1/4 soku odparuje. Przekładam do rondla z warzywami, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam i przez moment wszystko razem duszę. Pilnuję, aby warzywa się nie rozgotowały.
Osuszone filety panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Następnie układam je na półmisku, wykładam warzywa i odstawiam do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Chwilę przed podaniem dekoruję świeżymi ziołami.
Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę, dodaję pół łyżeczki cukru i podsmażam na rozgrzanej w rondlu oliwie.
Obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i seler rozdrabniam robotem lub ścieram na grubych oczkach tarki jarzynowej. Przekładam do rondla i przez chwilę podsmażam mieszając. Wlewam bulion, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, całość jeszcze raz mieszam i duszę pod przykryciem.
Rozdrobnione pomidory razem z sokiem, wlewam na patelnię i smażę mieszając, aż około 1/4 soku odparuje. Przekładam do rondla z warzywami, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam i przez moment wszystko razem duszę. Pilnuję, aby warzywa się nie rozgotowały.
Osuszone filety panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Następnie układam je na półmisku, wykładam warzywa i odstawiam do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Chwilę przed podaniem dekoruję świeżymi ziołami.