Sposób przygotowania:
Filet z indyka nadziany morelami
Filet oczyść opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Rozetnij po długości, rozbij aby powstał większy płat, posmaruj ostrą musztardą, następnie miękkim masłem z dodatkiem soli i tymianku.
Oprósz delikatnie pieprzem.
Morele zalej winem białym półsłodkim tak na 30 - 40 minut.
Namoczone morele skrój na kawałki poukładaj na filecie, posyp płatkami migdałów.
Zwiń mięso w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, obwiąż nitką kuchenną, zrumień na złoty kolor na oleju.
Mięso przełóż do brytfanny, polej gorącym bulionem, dodaj połowę wina i na małym ogniu duś około 70 minut, roladę wyjmij i owiń folią aluminiową.
Sos z mięsa wymieszaj z resztą wina i śmietaną, gotuj aż część płynu odparuje, często mieszając, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnej wody, dodaj do sosu.
Zagotuj i dopraw do smaku.
Po usunięciu folii i nici roladę pokrój na grubsze plastry, mięso polej sosem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Oprósz delikatnie pieprzem.
Morele zalej winem białym półsłodkim tak na 30 - 40 minut.
Namoczone morele skrój na kawałki poukładaj na filecie, posyp płatkami migdałów.
Zwiń mięso w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, obwiąż nitką kuchenną, zrumień na złoty kolor na oleju.
Mięso przełóż do brytfanny, polej gorącym bulionem, dodaj połowę wina i na małym ogniu duś około 70 minut, roladę wyjmij i owiń folią aluminiową.
Sos z mięsa wymieszaj z resztą wina i śmietaną, gotuj aż część płynu odparuje, często mieszając, wymieszaj mąkę z niewielką ilością zimnej wody, dodaj do sosu.
Zagotuj i dopraw do smaku.
Po usunięciu folii i nici roladę pokrój na grubsze plastry, mięso polej sosem. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
gusia1000
BozenaMatuszczyk