jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pieczone mięso zawsze smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu. Delikatny filet z indyka pysznie komponuje się z ostrym oliwkowym smakiem. Dodana francuska musztarda dodatkowo nadaje mu wyrazistości!

Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie

 

  • Składniki:
  • Jeden pojedynczy filet z indyka (około 800g),
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 cebula,
  • Około 16 oliwek zielonych,
  • Oliwa,
  • 1 szklanka drobiowego bulionu (może być z kostki),
  • 1,5- 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • Tymianek do smaku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Pomidory, rozmaryn do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie
Mięso płuczemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, 2 łyżki oliwy oraz sos sojowy. Nacieramy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 1,5- 2 godzimy do chłodu. Po tym czasie filet przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oliwie. Do zeszklonej dodajemy oliwki i podgrzewamy razem około 2 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut. Sos miksujemy, ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy musztardę oraz tymianek. Doprawiamy całość do smaku. Upieczony filet kroimy w plastry. Pieczeń polewamy sosem, dekorujemy i podajemy.
Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie
przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. pieczemy
Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie
Cebule kroimy w kostkę. Do miękkiej dodajemy oliwki
Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie
Całość podlewamy bulionem i gotujemy ok 7 minut
Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie
Pod koniec dodajemy do sosu musztardę francuską

Tagi:

sosy indyk