Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na majówkowym grillu pojawi się niskokaloryczny, soczysty i pyszny kawałek mięsa – filet z kurczaka podany z puree selerowym, którego delikatny smak zaskoczył nawet mnie. Polecam.

Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym

Składniki:

Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym

 

  • 4 filety z kurczaka
  • Marynata:
  • 3 łyżki żurawiny lub borówki do mięs
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • Puree selerowo-jabłkowe
  • ½ niedużego selera
  • 1 ziemniak
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka na puree selerowo-jabłkowym
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę, obtaczamy w niej filety i marynujemy minimum godzinę ( najlepiej całą noc ). Rozpalamy grilla. 

Selera, ziemniaka i jabłko obieramy kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( tak aby przykryła warzywa) i gotujemy około 15 minut aż seler i ziemniak będzie miękki. Warzywa odcedzamy, ubijamy tłuczkiem na gładką masę, dodajemy masło i śmietankę i wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jeśli puree ma być aksamitne i gładkie możemy je przetrzeć przez sitko. Puree doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Filety z kurczaka grillujemy ( najlepiej na tacy aluminiowej ) po 5-8 minut z każdej strony. Zdejmujemy z grilla i odstawiamy na chwilę na bok by mięso odpoczęło. 

Na talerz kładziemy porcję puree, filet kroimy w plastry i układamy na puree, serwujemy od razu np. z żurawiną : )