Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z kurczaka z parówkami w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos pieczarkowy jest świetnym dodatkiem do dania

Filet z kurczaka z parówkami w sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filet z kurczaka z parówkami w sosie

 

  • 1 szt filet z kurczaka podwójny,
  • 2 szt parówki,
  • 2 szt cebula,
  • 30 dag pieczarki,
  • 4 szt papryka marynowana ,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 2 łyżki sos do pieczeni ciemny,
  • 1 łyżka przyprawa do gyrosa,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z parówkami w sosie
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i oliwą. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Następnie włożyć na patelnię i zrumienić, przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso dodać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli włożyć pokrojone pieczarki i parówki, dusić około 10 minut, połączyć z mięsem. Marynowaną paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody, gotowym sosem do pieczeni, wlać do rondla z pieczarkami i mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku.
Filet z kurczaka z parówkami w sosie
Etap 1