Sposób przygotowania:
Filet z kurczka w potrawce z ryżem
Pieczarki, paprykę i cebulę po obraniu i umyciu pokroić w paski a czosnek przecisnąć przez praskę. Filety umyć i pokroić w paski, wrzucić i zalać marynatą i zostawić na około 10 minut. W garnku zagotować wodę na ryż, posolić i dodać kurkumę i ponownie zagotować. Włożyć saszetki ryżu i gotować zgodnie z informacja na opakowaniu. Gdy się ugotuje odcedzić go, rozciąć woreczki i wsypać ryż z powrotem do garnka po czym zakryć pokrywką i zostawić w ciepłym miejscu. Patelnię mocno rozgrzać, wlać olej i chwilkę jeszcze podgrzać. Pokrojone filety wrzucić razem z marynatą na patelnię i smażyć do momentu ścięcia się mięsa. Następnie dodać przygotowane warzywa oraz koper i chwilę smażyć co jakiś czas mieszając. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 5-6 minut. Kukurydzę i fasolę odsączyć ( fasolę wypłukać ) i dorzucić do potrawki i dusić do zagotowania. Wodę rozrobić z mąką i zagęścić sos, zagotować. Gdy zajdzie konieczność jeszcze doprawić. Na talerz kłaść ugotowany ryż ( ja użyłam małych kieliszków ) a obok nałożyć potrawkę.
monikaT83
zewa
dziękuję :)
edytaha
zewa
Dziękuję Edytko. A widziałabyś minę mojego męża jak zobaczył kieliszek 50 ml w zlewie i powiedział ze zdziwieniem : Mamuśka przecież Ty nie pijesz ? A ja tym za pomocą tego kieliszka ryż kładłam na talerz, hi, hi.
marietta
zewa
dzięki Marietta