ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Filet z soli z sosikiem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sola jest rybą bardzo delikatną w smaku ale jedną z moich ulubionych, przygotowuję ją w piekarniku, z ziołami z pysznym sosem pieczarkowym

Filet z soli z sosikiem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z soli z sosikiem pieczarkowym

 

  • rybka:
  • Filet z soli (limandy żółtopłetwej) - ilośc wg. apetytu ale min.2 szt na osobę
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • masło(po łyżeczce na filet)
  • łodyżka koperku/natki pietruszki - po szt. na filet,
  • cytryna do skropienia ryby
  • sosik:
  • pieczarki- 1 szt na filet
  • cebulka, najlepiej szalotka
  • masło do usmażenia pieczarek
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • śmietana 30% (0,25l)
  • sól

Sposób przygotowania:

Filet z soli z sosikiem pieczarkowym
Filety z soli rozmrażam. Potem posypuję je solą i pieprzem cytrynowym, tymiankiem i skrapiam sokiem z cytryny. I zostawiam na ok. pół godzinki by przeszła smakiem przypraw. W tym czasie robię sos. Obieram pieczarki i ścieram na tarce na plasterki. Cebulkę kroję w kostkę. Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam cebulkę, chwilę smażę by się zeszkliła, dodaję pieczarki, posypuję je solą, ziołami prowansalskimi i jeszcze dodatkowo daję troszkę tymianku suszonego i duszę je pod przykryciem ok. 10 minut. Potem wlewam śmietanę, odkrywam i redukuję ok. 10 minut- sos robi się gęsty (bez żadnej mąki). Każdy filet zawijam w folię aluminiową (robię taką kieszonkę), daję łyżeczkę masła do środka i na filet daję gałązkę koperku/pietruszki (lub to i to jak mam) i wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmuję z folii, podaję z sosem, surówką- pasują do tego ziemniaczki, bagietka, grzanka.
Filet z soli z sosikiem pieczarkowym
Filet rozmrażam, posypuję solą, pieprzem cytrynowym, daję troszkę tymianku i skrapiam sokiem z cytryny i piekę w folii aluminiowej z masłej i koperkiem/natką
Filet z soli z sosikiem pieczarkowym
Gdy ryba się piecze w piekarniku, przygotowuję sos- na maśle zeszklę cebulkę a potem wrzucam pieczarki, solę je i dodaję zioła
Filet z soli z sosikiem pieczarkowym
na patelnię wlewam śmietanę i redukuję ok. 10 min by sos zgęstniał
Filet z soli z sosikiem pieczarkowym
rybka po usmażeniu jest smaczna i soczysta

Tagi:

ryba ryby zioła