Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Filety z dorsza faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać jako samodzielne danie z pieczywem

Filety z dorsza faszerowane

Składniki:

Filety z dorsza faszerowane

 

  • 500 g filetów z dorsza
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 cebulka
  • 3 łyżki posiekanego selera
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1,5 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mieszanki ziołowej (np. zioła prowansalskie)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 siekana cebulka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza faszerowane
Cebulę, seler i masło wymieszać, rozpuścić, dodać tartą bułkę, skórkę cytrynową, pietruszkę i przyprawę ziołową. Wyłożyć w płaskim naczyniu połowę filetów, przykryć nadzieniem, potem położyć resztę filetów. Dusić do miękkości. Zrobić sos z masła, curry, mleka, mąki i przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku. Z ryb odlać wywar, polać sosem, posypać tartą bułką i cebulką, zapiec