Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Serowa panierka z dużą ilością ziół spowodowała, że pieczony dorsz nabrał dodatkowych aromatów, a rybka zamknięta pod serową skorupką była niesamowicie soczysta.

Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce
► Filety z dorsza jesli są duże to przekroić na pół, opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić z solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rybę włożyć na około 20 minut do lodówki by skruszała. ► PARMEZENOWA PANIERKA : do salaterki wbić jajka, dodać śmietanę, imbir, paprykę, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany i parmezan, całość dobrze wymieszać. ► Filety z dorsza obtoczyć w mące, następnie w serowej panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce
Gdy ryba jest już usmażona - należy ułożyć ją na gazie lub ręczniku papierowym - aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce
Rybę obtoczyć w mące - serowej panierce i smażyć kilka minut z każdej strony.
Filety z dorsza w chrupiącej parmezanowej panierce
Filety z dorsza jesli są duże to przekroić na pół - opłukać - osuszyć - przyprawić i włożyć do lodówki by skruszały.