Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Filety z dorsza w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami lub frytkami

Filety z dorsza w ziołach

Składniki:

Filety z dorsza w ziołach

 

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 3 żółtka
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego szczawiu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 10 dag masła
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza w ziołach
Umytą rybę posolić i popieprzyć. Pokropić sokiem z cytryny. Obsmażyć z dwóch stron na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dopiec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym oleju. Zalać octem i 50 ml wody. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę poddusić. Lekko schłodzić. Dodać żółtka i ubijać na \"łaźni wodnej\" do uzyskania gęstej masy. Nadal mieszając dolewać stopniowo stopione i schłodzone masło. Dodać zioła i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Rybę udekorować plasterkami cytryny. Sos podać osobno w sosjerce. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Tagi:

dorsz