Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Filety z karpia z kminkiem w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast octu winnego filety z ryby można skropić sokiem z cytryny.

Filety z karpia z kminkiem w panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filety z karpia z kminkiem w panierce

 

Sposób przygotowania:

Filety z karpia z kminkiem w panierce
Filety z ryby umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, skropić octem winnym, oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Odłożyć w chłodne miejsce na 1/2 godziny. Do miseczki wybić jajka, dodać mleko i szczyptę soli, roztrzepać widelcem. Filety z karpia oprószyć mąką, zanurzać w jajkach i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
Filety z karpia z kminkiem w panierce
Przygotowane filety skropić octem i oprószyć przyprawami.
Filety z karpia z kminkiem w panierce
Filety z ryby panierować w mące, jajku i bułce tartej.
Filety z karpia z kminkiem w panierce
Karpia smażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.

Tagi:

jajko tarta jajka