kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Fillet z barramundi z szafranowym aioli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały przepis na fillet z barramundi, szafranowe aioli i gotowane warzywa.

Fillet z barramundi z szafranowym aioli

Składniki:

Fillet z barramundi z szafranowym aioli

 

  • (Porcja na 4 osoby)
  • Ryba baramundi - 4 sztuki lub 2 większe
  • Brokuły - 0,2 kg
  • Zielona fasolka - 0,2 kg
  • Kalafior - 0,2 kg
  • Marchewka - 0,2 kg
  • Kapusta bok choy - 0,2 kg
  • Szparagi - 0,2 kg
  • Czosnek ząbki - 0,2 kg
  • Szalotka - 0,1 kg
  • Kapary - 30 gr
  • Szafran
  • Tymianek - 4 gałązki
  • Masło - 20 gr
  • Oliwa - 0,1 l
  • Białe wino - 0,1 l
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fillet z barramundi z szafranowym aioli

Rybę oczyścić i wyfiletować, następnie w dłoni rozetrzeć tymianek i oprószyć filety, przyprawić solą i mielonym pieprzem, usmażyć na patelni, aby skórka była chrupiąca. Warzywa oczyścić i podgotować w osolonej wodzie, tak aby były jeszcze sprężyste i al dente.

Sos alioli


Zostawić 1 ząbek czosnku resztę włożyć do garnka zalać oliwą i gotować aż zacznie się rumienić odstawić do ostygnięcia, następnie rozetrzeć nożem. Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę i ząbek czosnku, zalać winem, zagotować, dodać łyżkę bulionu i szafran. Następnie gotować chwilę, dodać przetarty czosnek, sól i pieprz oraz 20 gr masła i mieszać do momentu, aż uzyska konsystencję sosu i dodać kapary.


Na talerz nałożyć warzywa, polać sosem, ułożyć filety ryby i gałązki tymianku

Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt Volkera Muehrera ze stworzonego przez niego kobiecego menu „Zdrowa Równowaga”.