Sposób przygotowania:
Fillet z barramundi z szafranowym aioliRybę oczyścić i wyfiletować, następnie w dłoni rozetrzeć tymianek i oprószyć filety, przyprawić solą i mielonym pieprzem, usmażyć na patelni, aby skórka była chrupiąca. Warzywa oczyścić i podgotować w osolonej wodzie, tak aby były jeszcze sprężyste i al dente.
Sos alioli
Zostawić 1 ząbek czosnku resztę włożyć do garnka zalać oliwą i gotować aż zacznie się rumienić odstawić do ostygnięcia, następnie rozetrzeć nożem. Na patelni usmażyć posiekaną szalotkę i ząbek czosnku, zalać winem, zagotować, dodać łyżkę bulionu i szafran. Następnie gotować chwilę, dodać przetarty czosnek, sól i pieprz oraz 20 gr masła i mieszać do momentu, aż uzyska konsystencję sosu i dodać kapary.
Na talerz nałożyć warzywa, polać sosem, ułożyć filety ryby i gałązki tymianku
Przepis autorstwa szefa kuchni restauracji Venti-tre w hotelu Hyatt Volkera Muehrera ze stworzonego przez niego kobiecego menu „Zdrowa Równowaga”.