Sposób przygotowania:
Finezyjne ciasto kawowe
Sparzyć jajka kurze. Przygotować składniki potrzebne do pieczenia ciasta. Następnie białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier 3/4 szklanki i żółtka, w dalszym ciągu należy ubijać, masę ubijać do momentu aż stanie się jasna i jednolita. Dodać mąkę przesianą przez drobne sito, dodać kakao- 3 łyżki oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Wylać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić przekroić na dwie równe części. Następnie należy przygotować masę kakaową w sposób następujący: margarynę, cukier- 1 szklanka, wodę i kakao- 3 łyżki zagotować, do ostudzonej masy dodać żółtka- 2 sztuki, wymieszać, ostudzić. Następnie masę wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Przygotować bitą śmietanę według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem mleka. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao- 1 łyżka. Wierzch ciasta dekorować według uznania.