misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Flądra w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym ....

Flądra w jarzynach

Składniki:

Flądra w jarzynach

 

  • filety z flądry 750 g
  • sok z limetek 2 łyzki
  • oliwa łyżeczka
  • dymka 1/2 pęczka
  • por 2 szt
  • marchewka 2 szt
  • pomidory 300 g
  • margaryna roślinna łyżka
  • mąka sojowa łyżka
  • bulion rybny 100 ml
  • mleko 1/2 l
  • śmietanka 50 g
  • musztarda średnio ostra 2 łyżki•natki pietruszki posiekana 2 yżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Flądra w jarzynach
Filety opłukać, osuszyć ściereczką i skropić sokiem z limetek. Formę żaroodporną wysmarować oliwą. Dymkę, pory i marchewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać i usunąć szypułkę. Miąższ oczyścić z pestek i pokroić na 8 części. Dymkę, por i marchewkę podsmażyć na margarynie i razem z pomidorami włożyć do formy. Na warzywach ułożyć filety. Mąkę sojową wymieszać na gładką masę z bulionem rybnym, przyprawić solą, pieprzem, dodać natką pietruszki i zalać rybę i warzywa. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 225stC.

Tagi:

filety rybne