Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Flaki po portugalsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Umytą fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, po czym ugotować.

Flaki po portugalsku

Składniki:

Flaki po portugalsku

 

  • 1 kg ugotowanych flaków
  • 20 dag surowego tłustego boczku
  • 20 dag kiełbasy serdelowej
  • 2 kurze udka
  • 80 dag białej fasoli
  • po trzy: cebule, marchewki i strąki czerwonej papryki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżka tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaki po portugalsku
Umytą fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, po czym ugotować. Półplasterki cebuli zeszklić na oleju, dodać pokrojony w paseczki boczek, mięso z kurczaka i mieszając, chwilę smażyć na dość silnym ogniu. Potem włożyć plasterki marchewki i paseczki papryki, wlać dwie szklanki wywaru z gotowanych flaków lub bulionu, gotować na niewielkim ogniu około godziny. Następnie dołożyć po krojone w paseczki flaki, odcedzoną fasolę, przecier pomidorowy, paski kiełbasy, tymianek, pieprz, sól, wymieszać. Gotować na niezbyt dużym ogniu 30-40 min. Pod koniec wlać wino. 100g - 145 kcal