Mając w pamięci swoją mamę powiem, że aby zaoszczędzić czas w kuchni warto pamiętać, co się stawia na gazie. Moja mama zazwyczaj w porze obiadu (i w każdej innej porze), ma na głowie więcej niż powinna, przez co nastawia:
zupę,
ziemniaki,
mleko,
wodę
naleśnik na patelni
i idzie. I zapomina. Bilans jest taki, że w 70 % przypadków:
w zupie rozgotowują się ziemniaki na papkę
w garze z ziemniakami wygotowuje się woda - przypalone ziemniaki od spodu psują zapach wszystkich ziemniaków w garnku
mleko kipi - trzeba szorować kuchenkę
woda w czajniku wygotowuje się - zaczyna śmierdzieć rączka od czajnika, nie mówiąc o tym, jak czajnik wygląda w środku.
naleśnik zamienia się w czarny krążek przypominający płytę winylową, tyle że przy najlepszym akompaniamencie zjeść się go nie da
A potem moja mama ma zbyt dużo na głowie aby jeszcze po tym cały gotowaniu szorować garnki - garnki czekają na Cherry
Wiosną powiało, zachciało mi się wiosennych porządków. Dziś planuję umyć lodówkę, tak porządnie z rozmrażaniem i wywaleniem starych zapasów z zamrażarki. Nigdy nie pamiętam kiedy co zamroziłam i potem raz na jakiś czas postanawiam wszystko wyrzucić. Ale mi szkoda, bo mama mnie uczyła, żeby jedzenia nie marnować. zawsze ten sam dylemat.... No i okna wypadałoby umyć... Tak mnie swędzi, żeby może wziąć 2 dni urlopu i tak trochę się skupić na porządkach... Taki program jak perfekcyjna pani domu zawsze mnie mobilizuje. Zaraz zaczynam żwawiej się krzątać po domu.
Oglądał ktoś Perfekcyjną Panią Domu w polskim wydaniu? ciekawa jestem jak to wyszło, bo ja uwielbiam Amfiję - brytyjski pierwowzór. Zawsze te programy inspirowały mnie do domowych porządków. I nauczyłam się z nich wiele patentów. Dzięki Amfiji zawsze pamiętam o ścieraniu kurzy z górnej krawędzi drzwi Ciekawa jestem czy polski program jest równie udany
Brytyjska wersja jest super, polska taka sobie - nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia Spodziewałam się czegoś lepszego - jedyny plus za pokazanie sposóbu na składanie koszulek - rewelacja, odkąd z niego korzystam moja garderoba wygląda cudnie chociaż jest jeszcze lepiej jak wszystko wisi na wieszakach
A ja ostatnio sprawiłam sobie sporo słoiczków na przyprawy - powsypywałam tam przeróżne zioła, dzięki czemu nie muszę - jak dotychczas - szukać wśród miliona torebek tej, której akurat potrzebuję. Słoiczki są opatrzone naklejkami, od razu widzę co w czym jest. Poza tym i przez szkło każdy swoje przyprawy rozpozna, więc jak najbardziej polecam taki sposób
Trzeba sobie tylko wygospodarować nieco miejsca w szafce - albo ustawić na widoku, takie małe specjalne pojemniczki wyglądają całkiem schludnie.
jeżeli chodzi o błyskawiczne potrawy to ja też taką mam-robię zawsze jak się spieszę makaron z tuńczykiem. makaron gotuję, w międzyczasie na patelnię wrzucam tuńczyka i śmietankę, przyprawy i gotowy sos. A bardzo dobry.
Darmiona, jakiego tuńczyka używasz do tej potrawy?
zmieniono 1 raz (ostatnio 01 mar 2012 15:42 przez zbysiowa)
Oglądał ktoś Perfekcyjną Panią Domu w polskim wydaniu? ciekawa jestem jak to wyszło, bo ja uwielbiam Amfiję - brytyjski pierwowzór. Zawsze te programy inspirowały mnie do domowych porządków. I nauczyłam się z nich wiele patentów. Dzięki Amfiji zawsze pamiętam o ścieraniu kurzy z górnej krawędzi drzwi Ciekawa jestem czy polski program jest równie udany
zmieniono 2 razy (ostatnio 01 mar 2012 11:25 przez Tit)
Błyskawiczna kuchnia
Obserwuj wątekOdp: Błyskawiczna kuchnia
cherry
Odp: Błyskawiczna kuchnia
Polna
Darth Vader
"taniej jest kupić pizzę niż remontować kuchnię i kupować nowe garnki"
więc może w tym tkwi sekret błyskawicznej kuchni
cherry
zupę,
ziemniaki,
mleko,
wodę
naleśnik na patelni
i idzie. I zapomina. Bilans jest taki, że w 70 % przypadków:
w zupie rozgotowują się ziemniaki na papkę
w garze z ziemniakami wygotowuje się woda - przypalone ziemniaki od spodu psują zapach wszystkich ziemniaków w garnku
mleko kipi - trzeba szorować kuchenkę
woda w czajniku wygotowuje się - zaczyna śmierdzieć rączka od czajnika, nie mówiąc o tym, jak czajnik wygląda w środku.
naleśnik zamienia się w czarny krążek przypominający płytę winylową, tyle że przy najlepszym akompaniamencie zjeść się go nie da
A potem moja mama ma zbyt dużo na głowie aby jeszcze po tym cały gotowaniu szorować garnki - garnki czekają na Cherry
dlatego polecam pamiętać co stawiacie na ogień
Odp: Odp: Odp: Błyskawiczna kuchnia
Odp: Odp: Błyskawiczna kuchnia
cukinia
Brytyjska wersja jest super, polska taka sobie - nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia Spodziewałam się czegoś lepszego - jedyny plus za pokazanie sposóbu na składanie koszulek - rewelacja, odkąd z niego korzystam moja garderoba wygląda cudnie chociaż jest jeszcze lepiej jak wszystko wisi na wieszakach
cherry
Trzeba sobie tylko wygospodarować nieco miejsca w szafce - albo ustawić na widoku, takie małe specjalne pojemniczki wyglądają całkiem schludnie.
natal!a90
http://www.tvnstyle.pl/news/7933/view
P.S. Mówiąc o sprzątaniu, ja pamiętam o ścieraniu kurzu co parę dni - to znacznie ułatwia cotygodniowe porządki.
zbysiowa
Darmiona, jakiego tuńczyka używasz do tej potrawy?