SUPERPRZEPIS

Francuskie paszteciki z fetą i kapustą

  • 3
  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Francuskie paszteciki z fetą i kapustą Więcej zdjęć (5)

Coś dla smakoszy ciasta francuskiego, fety i kiszonej kapusty. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, takie aromatyczne, ten rumiany sezam aż się prosi aby go zjeść.

Składniki:

Francuskie paszteciki z fetą i kapustą

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kostka fety
  • 300 g kiszonej kapusty
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka majeranku
  • sól pieprz do smaku
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z fetą i kapustą
Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Lekko obgotowaną kapustę odkładnie odsączamy. Na gorącą patelnię dajemy olej i drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę i dusimy do miękkości. Dodajemy przyprawy , pestki dyni i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na pół, na środku każdej polówki układamy pasek z kiszonej kapusty. Na niej układamy słupki fety, przykrywamy resztą kapusty, za pomocą radełka tniemy na długość słupków fety ( nie będą nam się rozpadać) i zwijamy ciasno w rulonik. Smarujemy jajkiem posypujemy sezamem i pieczemy w 180 stopniach około 25 min.
Francuskie paszteciki z fetą i kapustą
Obgotowaną kapustę smażmy do miękkości z przyprawami.
Francuskie paszteciki z fetą i kapustą
Na cieście układamy kapustę a na niej słupki fety.
Francuskie paszteciki z fetą i kapustą
Tniemy ciasto za pomocą radełka na paszteciki wielkości kawałów fety.
Francuskie paszteciki z fetą i kapustą
Zwijamy, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.