Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuskie paszteciki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozcyja na szybki zamiennik dla uszek lub tradycyjnych pasztecików.

Francuskie paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Francuskie paszteciki z pieczarkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 gram)

 

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 1 łyżka masła klarowanego

 

  • ketchup lub koncentrat pomidorowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z pieczarkami
Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterski. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. W dosyć dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę.Dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odsączamy pieczarki na sicie i doprawiamy je solą oraz pieprzem, studzimy.Ciasto francuskie rozwijamy, przecinamy wzdłuż na pół.Przez środek każdego kawałka ciasta wyciskamy pasek ketchupu lub smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego (ich smak nie będzie prawie w ogóle wyczuwalny, a pozwoli fajnie nawilżyć ciasto bez ryzyka nadmiernego jego nasiąknięcia). Kładziemy warstwę pieczarek. Sklejamy ciasto, tworząc walec.