Sposób przygotowania:
Frittata z wędzonym łososiem
Szparagi ugotować do miękkości.
Do niedużego naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, na niej smażyć cebulę do miękkości. Dodać szparagi i suszone pomidory. Włożyć łososia, delikatnie wymieszać i zdjąć naczynie z piekarnika.
Jajka wymieszać z 3 łyżkami wody, mlekiem, majerankiem i pieprzem. Wlać do naczynia z łososiem, nakryć i podgrzewać na małym ogniu nie więcej niż 7 min. Dolna warstwa powinna się ściąć, a górna pozostać lekko wilgotna.
Włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, w dość dużej odległości od źródła ciepła, aby się nie przypaliło. Piec kilka minut, dopóki wierzch frittaty się nie zetnie. Polać kwaśna śmietaną i posypać szczypiorkiem. Od razu podawać.
Do niedużego naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, na niej smażyć cebulę do miękkości. Dodać szparagi i suszone pomidory. Włożyć łososia, delikatnie wymieszać i zdjąć naczynie z piekarnika.
Jajka wymieszać z 3 łyżkami wody, mlekiem, majerankiem i pieprzem. Wlać do naczynia z łososiem, nakryć i podgrzewać na małym ogniu nie więcej niż 7 min. Dolna warstwa powinna się ściąć, a górna pozostać lekko wilgotna.
Włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, w dość dużej odległości od źródła ciepła, aby się nie przypaliło. Piec kilka minut, dopóki wierzch frittaty się nie zetnie. Polać kwaśna śmietaną i posypać szczypiorkiem. Od razu podawać.
Barbara Malafouris