Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Frykadelki a'la węgierskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Odmiana kotleta mielonego

Frykadelki a'la węgierskie

Składniki:

Frykadelki a'la węgierskie

 

  • mięso mielone wieprzowe 50 dag
  • jajko 1 szt
  • namoczona i odciśnięta bułka 1 szt
  • przyprawa pikantna w płynie 1 łyżka
  • mielona papryka 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • cebula 1 średnia szt

 

  • do obsypania:

 

 

  • do smażenia:

 

  • smalec 2-3 łyżki

 

  • sos:

 

  • pomidory 50 dag
  • albo koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • papryka 3 strąki
  • mąka 2 łyżki
  • masło roślinne 2 łyżki
  • mleko 3/4 szklanki
  • bulion z kostki 1 szklanka
  • cebula 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Frykadelki a'la węgierskie
Mięso przyrządzić jak na kotlety, dodać cebulę startą na „drobnej" tarce i przyprawy. Uformować wąskie,lekko spłaszczone kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu. Sos: w rondelku rozgrzać masło, „zeszklić" drobno pokrojoną cebulę i paprykę, a następnie dodać obrane ze skórki pomidory i dusić do miękkości. Wlać mleko zmieszane z bulionem i mąką. Zagotować doprawić solą i pieprzem.