ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Frykadelki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frykaderki w sosie pomidorowym

Frykadelki w sosie pomidorowym

Składniki:

Frykadelki w sosie pomidorowym

 

  • 60 dag mieszanego mięsa mielonego
  • posiekana szalotka
  • posiekany ząbek czosnku
  • czerstwa kajzerka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej naatki
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżka musztardy
  • olej
  • 50 dag pomidorów
  • ząbek czosnku
  • posiekana cebula
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie pomidorowym
Na sos zeszklić na łyżce oleju cebu lę, dodać obrane, pokrojone pomidory, czosnek, wlać bulion i dusić 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kajzerkę namoczyć w ciepła wodzie. Szalotkę i czosnek zeszklić n łyżce oleju, dodać natkę i tymianek, przestudzić. Dodać mięso, jajka, odciśniętą bułkę, musztardę, wymieszać, dodać tyle bułki tartej, by masa dała się formować. Doprawić solą i pieprzem. Uformować z masy kulki, smażyć na 4 łyżkach oleju ze wszystkich stron ok. 10 minut. Podawać z sosem. NASZA RADA:

Nieco ognia Dodaj do sosu trochę mielonego chili - będzie ostrzejszy