cook&love

cook&love

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie sushi nie jest tak pracochłonne i skomplikowane jak powszechnie się uważa. A przy tym nie rujnuje kieszeni :)

Futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiem  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiem

ryż

  • 400 g ryżu do sushi
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki

  • 6 płatów nori
  • awokado
  • ogórek zielony
  • sałata
  • serek philadelphia
  • majonez
  • tykwa
  • rzodkiew
  • szczypior
  • sezam prażony
  • prażone pestki słonecznika
  • sos teriyaki
  • 300 g filetu z łososia
  • 300 g steku z tuńczyka

Sposób przygotowania:

Futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiem

przygotowanie ryżu

Ryż należy przesypać do miski, zalać wodą i dokładnie wymieszać ręką. Woda zmieni kolor na mleczny. Wylewamy ją i powtarzamy czynność aż woda pozostanie przezroczysta.

Ryż przesypujemy na sitko i pozostawiamy na ok 10-15 minut do wyschnięcia.

Następnie przesypujemy go do rondelka, zalewamy wodą w stosunku 1:2, mieszamy aby woda mogła wszędzie dotrzeć, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Nie mieszamy, nie zdejmujemy pokrywki. Bez obaw, ryż nie powinien się przypalić.

Następnie zdejmujemy ryż z palnika i pozostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem aby wchłoną wodę i mógł się dogotować.

W tym czasie robimy zalewą z octu, cukru i soli.

Ryż przekładamy do miski, zalewamy zalewą i 'kroimy' drewnianą łyżką, aby nie pozostawić grudek.

Odstawiamy do ostudzenia.

przygotowanie futomaków

Wszystkie składniki kroimy w paski.

Nori kładziemy na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą.

Na nori wilgotnymi rękoma kładziemy ryż pozostawiając ok 3 cm wolnej przestrzeni od góry.
Warstwa ryżu nie powinna być zbyt gruba.

Kolejne etapy zależą od tego jakie składniki włożymy do naszej rolki. U mnie było tak:

1 rolka: w 1/3 ryżu (bliżej nas) rozsmarowujemy pasek serka, następnie układamy łososia pieczonego, szczypior, pestki słonecznika, tykwę.

2 rolka w 1/3 ryżu rozsmarowujemy pasek majonezu, układamy surowego łososia, sałatę i awokado.

Chwytamy brzegi maty, unosimy do góry i ciasto zwijamy. Obejrzenie kilku instrukcji na youtube bardzo Wam pomoże :)

Kroimy bardzo ostrym nożem na 6 równych kawałków.

przygotowanie uramaków

Nori przekrawamy na pół. Na całej powierzchni układamy ryż wilgotnymi rękoma.

Posypujemy sezamem i przygniatamy aby się przykleił do ryżu.

nori odwracamy ryżem do dołu i na nori układamy składniki:
1 rolka: w połowie ryżu rozsmarowujemy majonez, surowy tuńczyk, ogórek zielony, rzodkiew

2 rolka: w połowie ryżu rozsmarowujemy serek, układamy pieczonego łososia, tykwę, ogórka, szczypior i posypujemy pestkami słonecznika.

Zwijamy tak jak w przypadku futomaków. Kroimy na 6 części.

Futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiem
odpowiednie przygotowania to połowa sukcesu!

Tagi:

sushi