Sposób przygotowania:
Futomaki i uramaki z tuńczykiem i łososiemprzygotowanie ryżu
Ryż należy przesypać do miski, zalać wodą i dokładnie wymieszać ręką. Woda zmieni kolor na mleczny. Wylewamy ją i powtarzamy czynność aż woda pozostanie przezroczysta.
Ryż przesypujemy na sitko i pozostawiamy na ok 10-15 minut do wyschnięcia.
Następnie przesypujemy go do rondelka, zalewamy wodą w stosunku 1:2, mieszamy aby woda mogła wszędzie dotrzeć, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Nie mieszamy, nie zdejmujemy pokrywki. Bez obaw, ryż nie powinien się przypalić.
Następnie zdejmujemy ryż z palnika i pozostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem aby wchłoną wodę i mógł się dogotować.
W tym czasie robimy zalewą z octu, cukru i soli.
Ryż przekładamy do miski, zalewamy zalewą i 'kroimy' drewnianą łyżką, aby nie pozostawić grudek.
Odstawiamy do ostudzenia.
przygotowanie futomaków
Wszystkie składniki kroimy w paski.
Nori kładziemy na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą.
Na nori wilgotnymi rękoma kładziemy ryż pozostawiając ok 3 cm wolnej przestrzeni od góry.
Warstwa ryżu nie powinna być zbyt gruba.
Kolejne etapy zależą od tego jakie składniki włożymy do naszej rolki. U mnie było tak:
1 rolka: w 1/3 ryżu (bliżej nas) rozsmarowujemy pasek serka, następnie układamy łososia pieczonego, szczypior, pestki słonecznika, tykwę.
2 rolka w 1/3 ryżu rozsmarowujemy pasek majonezu, układamy surowego łososia, sałatę i awokado.
Chwytamy brzegi maty, unosimy do góry i ciasto zwijamy. Obejrzenie kilku instrukcji na youtube bardzo Wam pomoże :)
Kroimy bardzo ostrym nożem na 6 równych kawałków.
przygotowanie uramaków
Nori przekrawamy na pół. Na całej powierzchni układamy ryż wilgotnymi rękoma.
Posypujemy sezamem i przygniatamy aby się przykleił do ryżu.
nori odwracamy ryżem do dołu i na nori układamy składniki:
1 rolka: w połowie ryżu rozsmarowujemy majonez, surowy tuńczyk, ogórek zielony, rzodkiew
2 rolka: w połowie ryżu rozsmarowujemy serek, układamy pieczonego łososia, tykwę, ogórka, szczypior i posypujemy pestkami słonecznika.
Zwijamy tak jak w przypadku futomaków. Kroimy na 6 części.